Tiszaföldvár | Városi | Galéria - beta 1.0

Városi Galéria

Dobróka Andrásné


1948-ban születtem Tiszaföldvár. Azóta is itt élek, egy felnőtt gyermekem van és két szép unokám. Szakmai végzettségemet tekintve szakács vagyok, s ebben a munkakörben, valamint élelmezésvezetőként dolgoztam nyugdíjazásomig, amikor is már a nagymama szerepkör várt. Két unokámban nagyok sok örömöt lelek és sok elfoglaltsággal is jár a velük való törődés.

Ugyanakkor még mindig foglalkoztatnak az új ismeretek megszerzésével járó kihívások. Az ember egyénisége kortól függetlenül folyamatosan változik, és mindenkinek fogékonynak kell lennie az új dolgok megismerésére.
Unokáimmal közösen sokat rajzoltam, s egy idő után már akkor is ez lett az egyik kedvenc elfoglaltságom, amikor nem voltak velem. Elkezdtem előbb ceruzával, pasztellel rajzolni, majd akvarellel festeni. Ez a dolog titkon mindig is foglalkoztatott. Csodálatos dolognak tartom az alkotást, egy új kép, vagy festmény megszületését.

Rájöttem azonban, hogy ebben a korban az ilyen irányú képesség fejlesztése már nem megy önállóan, segítség nélkül. Korábbi ismerősömhöz, a mára már barátnőmmé vált Jeszenyi Mihályné Rózsikához fordultam tanácsért, aki széles körben elismert alkotó pedagógus. Sok hasznos tanáccsal látott el, bíztatott és kritikai észrevételeivel segítette első alkotásaim elkészítését. Nem volt rest elhívni a Körös Menti Alkotótáborba sem, ahol ezernyi új információhoz jutottam és megismerhettem a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Körének kedves és igen barátságos társaságát. Az együtt dolgozás és alkotás, az összetartozás újféle örömmel és alkotókedvvel ajándékozott meg.

A Városi Könyvtár állandó látogatója lettem, ahonnan számos képzőművészettel foglalkozó könyvet, művészeti albumot kölcsönöztem ki. A sok olvasás, az autodidakta tanulás sokat segített a művészi látásmódom kialakulásában.

Az első alkalom után állandó tagja lettem a nyári alkotótáboroknak, az időközben megnyílt tiszaföldvári Városi Galériában szervezett szakmai továbbképzéseknek, kiállításoknak. Egy-egy alkotásommal itt már be is mutatkozhattam, hiszen a Galériát müködtető Alkotókör tagjai is soraikba fogadtak.

Tudásom gyarapodásával egyre magabiztosabb lettem, megpróbáltam az olajjal való festést is, ami nagyom megtetszett, bár igen nehéz technika. Munkáim többsége ma már így készül. Festményeim a bennünket körülvevő tárgyak által ihletett csendéletek, valamint az alföldi és a magyar táj szépségeit, az életem meghatározó (esztétikai) élményeit bemutató alkotások. Közülük többet szakmai zsűri értékelt, valamint pályázatokon vettem velük részt. Csoportos kiállítások keretében egyre több helyen mutatkoztam be: Szolnok, Csongrád-Bokros, Martfű, Tiszaföldvár, Kengyel, stb.

A művész alkotásai