Tiszaföldvár | Városi | Galéria - beta 1.0

Városi Galéria

Jeszenyi Mihályné


Győr-Moson- Sopron megyében, Páliban születtem, 1933.03.31-én. A szülőfalum csodálatos, rendezett település. Házasságkötésünk után telepedtünk le Tiszaföldváron. Honvágyamat a Tiszaföldvári segítőkész, szeretetteljes emberek kompenzálják, akik befogadtak.

Én 56 éve élek itt és a férjem is a Homoki Általános Iskolában tanított 30 évig. Lányom a helyi Hajnóczy József Gimnáziumban tanított 16 évig. Ő jelenleg főiskolai tanár, őrnagy, Szolnokon.

Tanulmányaimat szülőfalumban, Sopronban, Budapesten végeztem. Utóbbit az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán földrajz, rajz szakon, majd 1976-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem rajztanári szakán. A 35 éves pályafutásom alatt 7 elismerést kaptam, egyik legörvendetesebb az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetésem. Tanári munkám 10. éve után kezdtem festeni, eljutottam országos szinten rendezett művésztelepekre, amelyet Juhász Antal tankönyvíró, kitüntetett festőművész vezetett több városban.

Tiszaföldváron több évtizede vezettem rajz, festő csoportokat, tanítványaimat készítettem fel különböző megmérettetésekre, versenyekre. 2006. Budapesti Tanárképző Főiskola Aranydiplomása lettem. Ebből adódott, hogy 2003-ban a Városi Művelődési Házban is szerveztem egy művészetet kedvelő csoportot. Lassan ez a csoport kinőtte lehetőségeit, így 2007-ben kezdeményezésemre, megalakult a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület. Alig félév után, úgy láttuk, hogy kellene valami kiállítóhely, így egy 13 helyiségből álló épületet nézegettem, tervezgettem, hogy jó lenne ez galériának. Nem csak megálmodtam, sikerült megszerezni, és nagyon sok munkával, összefogással kivitelezni!

Köszönet mindenkinek érte!

2008. májusában, immáron 5. alkalommal nyílik meg a Tiszaföldvár Városi Galéria, amely Kelet-Magyarország egyetlen amatőr galériája. Az Egyesületnek eleinte az Elnöke, ma már a Művészeti vezetője vagyok. Kollektív kiállításaim voltak: Veszprém, Pécs, Sopron, Gyula Szarvas, Tiszaföldvár, Kengyel, Szolnok Gödöllő, Martfű, Csongrád-Bokros

Önálló kiállításaim voltak: Mülheim Ruko- Németország-, Hauset- Belgium-,Szolnok, Tiszaföldvár.

Nagy díjaimat nyugdíjas koromban kaptam, amikért hálás vagyok, és nagyon örülök.
- 2008. Tiszaföldvár Városért
- 2009. Közalapítvány Elismerő Művészeti Díja
- 2013. Magyar Ezüst Érdemkereszt
- A „ Tiszavidéki” megyei tárlatokon 1.,2., 3. díjat is szereztem.

A művész alkotásai