Tiszaföldvár | Városi | Galéria - beta 1.0

Városi Galéria

Nagy József


1942. november 7-én születtem Szolnokon. Mindig Tiszaföldvári lakos voltam több generációra visszamenőleg. Az általános iskolai tanulmányaimat is természetesen itt végeztem, a középiskolát pedig, műszaki érdeklődésemből adódóan Szolnokon a Gépipari Technikumban.

Szüleim kisgyermek koromban meghaltak, így engem és nővéremet anyai nagyszüleink neveltek fel, akik egyszerű paraszti életet éltek és nehezen tudták megoldani taníttatásomat.

Mivel mindig jó tanuló voltam, társadalmi szerződéssel a helyi Lenin Termelőszövetkezet ösztöndíjasaként végzetem el Gödöllőn a Gépészmérnöki Kart. Mint gépész főmérnökként dolgoztam a Termelőszövetkezetben 1993-ig. Ezután 2000-ig a Mezőhéki Táncsics Termelőszövetkezetben, majd 2003-ig, nyugdíjazásomig a homoki Intézetben dolgoztam vezető beosztásban.

1968-ban megnősültem, következő évben megszülettek iker fiaink, akik ma sikeres, diplomás emberek és boldog és boldog házasságban nevelik unokáimat Érden és Gyulán.

A helyi termelőszövetkezet hosszúéveken át a Mezőtúri Főiskola tangazdasága volt, így én is beosztásomból eredően bekapcsolódtam a hallgatók gyakorlati oktatásának szervezésébe, illetve óraadóként részt vettem bizonyos szakmai tantárgyak oktatásában. Ezt a tevékenységemet, Címzetes Főiskolai Docensi Tudományos címmel honorálta a főiskola.

Feleségem, aki a Hajnóczy József Gimnáziumban élelmezésvezetőként dolgozott 1998-ban, viszonylag fiatalon elvesztettem, azóta özvegyként élek közös otthonunkban.

Iskolai tanulmányaim alatt kedvenc tantárgyaim közé tartozott a rajz. Elég jól szerepeltem szakkörösként is, és az iskolai kiállításokon is.

Az életpályám során viszont a műszaki rajzot tanultam és műveltem, de időm sem lett volna festészettel foglalkozni. Az volt a tervem, hogy ha nyugdíjas leszek és sok szabadidőm lesz, akkor kezdem el a festészetet.
Ez az idő elkövetkezett és néhány festőtábori szakmai nézelődés után elkezdtem festeni. Számos megyei illetve Csongrádi, közös, és egyéni kiállításom volt az elmúlt években. Realista stílusú tájképeimen megtalálható számos magyar település nevezetessége, várai templomai, tájai. Képeimet akril festékkel készítem.
Alapító tagja vagyok a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesületnek, ahol alakulásunk óta az elnökhelyettesi posztot viselem, és meg teszek mindent annak érdekében, hogy az egyesület és az általa irányított Városi Galéria méltán hirdesse, országos hírnevét.

Szeretek festeni, nyitott szemmel járom hazánk szép tájait, keresve a jobbnál- jobb témákat az érdeklődők és a saját gyönyörködtetésemre.

A művész alkotásai